Hallux valgus: Alt du Trenger å Vite

En utvekst på storetåen – også kjent som hallux valgus – er en bruskvekst som typisk peker skrått fra siden av storetåen. Dette kalles også for en knyste.

Noe mindre vanlig er at knyster også kan dukke opp ved siden av lilletåa, og dette refereres til som en «skredderknyste». Flere faktorer, noen kontrollerbare og andre ikke, gjør folk mer sårbare ovenfor utvikling av hallux valgus.

Offentlig helsepersonell med ekspertise innen muskler og ledd, slik som fysioterapeut og kiropraktor, kan vanligvis diagnostisere hallux valgus ved å undersøke foten din. I de fleste tilfellene blir hallux valgus behandlet med konservative egentiltak og øvelser, men noen ganger – ved unormalt kraftige utgaver – kan kirurgiske inngrep bli nødvendig.

– Symptomatisk og egentiltak mot hallux valgus

Det finnes egentiltak som kan forhindre utvikling av utvekstene på storetåen samtidig som de også lindrer smerter i foten og tærne. Det vanligste tiltaket er bruk av en hallux valgus støtte – denne hjelper til med å holde tåen i en mer riktig stilling og kan bidra til å redusere videre skjevhet i storetåen. Andre tiltak inkluderer bruk av fotkompresjonssokker og fotmassasjerulle.

Symptomer ved Hallux Valgus

Om knysten først dukker opp vil den vanligvis utvikles og forverres over tid, lenge etter at knuten først har dannet seg. Symptomene kan inkludere en eller flere av følgende:

  • Ømhet og/eller brennende følelse over knysten
  • Rødhet, stivhet og hevelser rundt leddet i storetåen
  • Hammertær eller liktorner under føttene
  • Knuter eller andre hudirritasjoner hvor første og andre tå overlapper
  • Synlig utstående knyste

Årsaker

Selv om den presise årsaken bak dannelsen av knyster ikke har blitt helt forstått enda, tror ekspertene at enkelte fottyper gjør noen mer sårbare ovenfor utvikling av knyster, og disse fottypene har en tendens til å gå igjen i familierekkene. Som du ser av bildet ovenfor kan også anspente muskler og sener trekke direkte på leddovergangen og forårsake feilstillinger.

Mer spesifikt mistenker ekspertene at en kombinasjon av en viss fottype, i tillegg til årevis med unormale mengder trykk over stortåleddet (som kalles det første metatarsofalangealleddet) er det som vanligvis fører til formering av knyster. Spesielt kan bruk av sko som presser tærne sammen være en vanlig utløser. Dette er også delvis årsaken til at kvinner har større tendens til å utvikle knyster enn menn; mange sko for kvinner har nemlig smale tåbokser. Høye hæler kan forverre situasjonen ved å tvinge tærne enda dypere inn i den smale tuppen.

– Trange sko og sammentrykking

I tillegg til trangt skotøy og nedarvede fottyper kan også andre faktorer som bidrar til formering av knyster være:

  • Plattfot eller lave fotbuer
  • Fotskader eller trauma
  • Betennelsesartrose i foten – slik som leddgikt og artrose
  • Nevromuskulære tilstander
  • Genetiske sykdommer – som Ehlers-Danlos Syndrom eller Downs Syndrom

Diagnostisering

Diagnostiseringen av hallux valgus kan gjennomføres ved hjelp av kliniske undersøkelser alene, siden denne beinutveksten er synlig for det nakne øyet. Når det er sagt kan det hende at klinikeren rekvirerer røntgenbilder for å få fullstendig oversikt over knysten og stortåleddet ditt dersom dette vurderes medisinsk indisert.

Behandling

Behandling av en knyste er vanligvis kun symptomlindrende og forebyggende. Selv om det finnes flere ikke-kirurgiske alternativer tilgjengelig er dette ikke å vurdere som noen kur.

Egenbehandling og forebyggende tiltak

Når man er rammet av smerter i fot og tærne kan disse selvpleiestrategiene gi noe lindring:

  • Ta av skoene dine og hev føttene dine opp for å fjerne litt av trykket og inflammasjonen.
  • Påfør en ispakning om smertene og hevelsene er betydelige (prøv sesjoner på 10 til 15 minutter om dagen). Sørg for å bevege ispakningen rundt og at du har et tynt håndkle mellom pakken og huden din.
  • Væt føttene dine i kjølig (ikke iskaldt) vann for å redusere hevelsen. Benytt et varmt fotbad eller et fuktig, dampet håndkle om du opplever stivhet i stortåleddet.
  • Strekk føttene dine med enkle rutinemessige strekkeøvelser og bevegelighetsøvelser for å holde foten fleksibel og unngå overflødig stivhet (se video lenger ned i artikkelen).
  • Bruk av hallux valgus støtte for å holde de involverte tærne adskilt og i riktig stilling.
  • Bruk av innlegg for å motvirke plattfot.
  • Rulle på fotmassasjerulle for å stimulere økt sirkulasjon til fotbladet og foten.

Fysioterapi og Fysikalsk Behandling

Fysioterapeuter, og andre klinikere, kan hjelpe til med fysikalsk behandling og rehabiliteringstrening. Både fysioterapeut og kiropraktor kan utføre behandling med lav-dose laserterapi – en behandlingsform som har vist at den kan redusere inflammasjon og smerter i leddet.

Finnes det øvelser som lindrer smerter grunnet hallux valgus?

Ja, det finnes tøyeøvelser og styrkeøvelser som kan lindre knystesmerter og styrke fotmusklene. Det antas nemlig at inaktiv og anspent muskulatur kan påvirke smertenivå og bevegelighet ved knyster. I videoen nedenfor kan du se forslag til et treningsprogram du kan bruke.

Øvelser mot Fotsmerter og Hallux Valgus

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her