Slik bruker du yogablokker riktig

Hvis du er litt kjent med yoga, vet du at yoga har mange hjelpemidler og tilbehør du kan bruke for å forbedre øvelsene dine og teknikken din. Et godt eksempel er yogablokker. Du har kanskje lurt på hva yogablokker er til for og hvordan du bruker dem? Vel, det svarer vi på i denne guiden.

Disse blokkene har flere bruksområder, men generelt hjelper de yogautøvere med å forme og holde stillinger. Disse nyttige hjelpemidlene kan brukes både sittende og stående, og er spesielt nyttige for å forbedre bevegeligheten.

Hva brukes yogablokker til?

Yogablokker kan være laget av skum, kork, gummi eller tre og er en av de mest populære hjelpemidlene du kan bruke i yogaøvelser. Blokkene brukes vanligvis til å strekke ut armene, men har også andre bruksområder, for eksempel som støtte for rygg, hofter og hode.

Bruk av yogablokker kan bidra til at du føler deg mer komfortabel med å praktisere yoga og kan gi deg mer treningsglede – blant annet fordi de kan hjelpe deg med å klare litt mer avanserte yogastillinger.

Hva er fordelene med yogablokker?

Yogablokker er spesielt nyttige for nybegynnere, de med fysiske begrensninger og de som er utsatt for skader. I tillegg kan de også være gunstige for viderekomne yogautøvere som ønsker å forsøke mer avanserte og utfordrende yogastillinger.

Noen av fordelene med å bruke yogablokker er blant annet følgende:

  • Supplement for større bevegelsesutslag
  • Hjelp til yoga-nybegynnere
  • Støtte til muskelengasjement
  • Legge til støtte i lave, middels høye og høye posisjoner
  • Forebygging av overstrekking og strekkskader

Yogablokker for nybegynnere

Hvis du er nybegynner, kan det være greit å velge en billigere yogablokk til du har kommet lenger i øvelsene dine. Det anbefales imidlertid å bruke litt mer penger på en yogablokk av bedre kvalitet som holder formen ved gjentatt bruk, spesielt når det gjelder skum.

Bortsett fra det er det noen faktorer du bør ta hensyn til når du velger din første blokk:

Materiale

Når det gjelder materialer, bør du velge noe som passer til dine spesifikke treningsbehov. Hvis du for eksempel har tenkt å bruke blokkene som en forlengelse av armene, må du velge en blokk som ligger godt i hendene og ikke belaster håndleddene.

Samtidig vil du også ha en blokk som gir deg god støtte, så blokken din bør være både komfortabel og støttende i yogaøvelsene dine. Vår anbefalte yogablokk er i et både støttende og tilpasningsdyktig materiale (EVA).

Form

Hvis du tenker på yogablokker, er sjansen stor for at du ser for deg en rektangulær form. Det finnes imidlertid to andre former du kan vurdere: en yogablokk med buede kanter og en yogablokk har litt “motbakke”, dvs. en vinklet blokk.

Yogablokker med buede kanter kan også brukes som puter, noe som er spesielt nyttig når du praktiserer avspenningsstillinger på bakken. Vinklede blokker er derimot et godt alternativ for personer som ønsker støtte også ved andre øvelser enn yoga.

Størrelse

Størrelsen er en annen viktig faktor. Blokken må være bred nok til at det er lett å nå den på matten under øvelsene. I tillegg må den være stor nok til å bære kroppsvekten din. Vår anbefalte yogablokk oppfyller disse behovene på en god måte.

Bruk

Hvis du planlegger å bruke yogablokken daglig, bør du sørge for å kjøpe en slitesterk blokk. Hvis du bare kommer til å bruke den av og til, er ikke holdbarheten like viktig.

Pris

Som med det meste annet i livet finnes det yogablokker i ulike prisklasser. Selv om det kan være fristende å kaste noen få kroner etter en billig yogablokk, kan det være et bedre alternativ å velge en dyrere en grunnet bedre kvalitet. Dyrere yogablokker vil være av høyere kvalitet, noe som sikrer at yogablokken holder i mange yogaøkter fremover.

Hvordan bruke yogablokker: Øvelser

Det finnes mange tøyninger, stillinger og øvelser du kan bruke yogablokker til. Noen av de mest populære yogablokkøvelsene inkluderer:

Tøye ut føttene

For å tøye føttene, eller å gjøre en fotstrekk med en yogablokk bør du også ha en benk eller en hylle for hånden. Hvis du ikke har noen av delene tilgjengelig, bør du finne et alternativ som har nok plass under seg til både blokken og foten.

Når du har de nødvendige verktøyene, kan du plassere yogablokken under det valgte verktøyet og deretter plassere foten under blokken. Deretter retter du langsomt ut benet og strekker ut foten i prosessen.

Gjenta gjerne for begge føtter.

Frontsplitt (Utfall)

Legg en yogablokk på gulvet og sett den ene foten oppå den. Bruk den andre foten til å gli bakover mens du går mot spagaten. Gå så langt du klarer.

For å gjøre denne tøyningen enda mer utfordrende kan du bruke noen stablede yogablokker, en stol eller en benk foran deg som støtte for den første foten.

Sidesplitt

For å gjøre denne tøyningen setter du deg på gulvet. Plasser en yogablokk under hvert av knærne. Len deg sakte fremover mens knærne forblir plantet på blokkene. Len deg fremover til du er i en liggende stilling på gulvet med beina spredt bak deg på blokkene.

Skulderøvelser

Med yogablokken plassert i oppreist stilling legger du deg ned på ryggen med skulderbladene mot toppen av blokken. Strekk armene over hodet og ned mot gulvet.

Hvis du vil ha en større utfordring, kan du prøve å bevege armene opp og ned.

Ryggøvelser

I likhet med skulderøvelsen plasserer du yogablokken i oppreist stilling og legger ryggen ned mot yogablokken. Strekk ut armene over hodet.

Andre hensyn

Det finnes flere andre øvelser og positurer du kan gjøre ved hjelp av yogablokker, f.eks:

  • Virasana eller heltens stilling (Hero’s Pose)
  • Ardha Chandrasana eller halvmånepositur (Half-Moon Pose)
  • Supta Baddha Konasana eller liggende bundet vinkelpositur (Reclining Bound Angle Pose)
  • Matseyasana eller fiskestilling (Fish Pose)

Uansett hvilke stillinger, tøyninger eller øvelser du velger å gjøre med yogablokkene dine, vil du nok oppleve at yogablokker vil forbedre yogautførelsen din.

Øvelsestips for bruk av yogablokk

Forhåpentligvis syntes du det var interessant å utforske de ulike mulighetene ved bruk av en yogablokk. En yogablokk handler ikke alltid om å gjøre det enklere. Det handler om å gjøre stillingen mer effektiv med tanke på riktig støtte.

Alle kroppene våre er forskjellige. Vi har ulike proporsjoner. Hvis armlengden for eksempel er litt annerledes enn benlengden, kan det være svært nyttig og mer effektivt å bruke en blokk i en bestemt posisjon. Yogablokker kan også være gunstig for personer med skoliose (skjev ryggrad).