Tendinitt i Ankel og Fot (Senebetennelse)

Senebetennelse og seneskader er noen av de vanligste årsakene til smerter i foten og anklene. Musklene i beinet, foten og ankelen er tilkoblet til knoklene via senefestene, som er kraftig, kabelliknende bløtvev.

Senebetennelse er en betennelse som oppstår i en del av senen eller i senefestet. Karakteristisk sett forårsaker denne typen diagnoser smerter ved aktivitet som vanligvis reduseres ved hvile. For så å komme tilbake når du beveger området igjen.

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om forskjellige typer av senebetennelse, hvorfor de oppstår, hvordan du forhindrer dem og når du bør søke faglig hjelp for plagene.

– Symptomatisk lindring og egentiltak mot tendinitt

Ved senebetennelser og seneskader i fot og ankel kan kompresjonstøy være særdeles nyttig. Dette kan nemlig gi økt stabilitet, som gir redusert belastning og bedret restitusjon. I tillegg til fotkompresjonssokker og justerbare leggkompresjonsstøtter – kan en fotmassasjerulle også være fordelaktig for å stimulere bedret sirkulasjon til ankel og fot. Andre har også positiv effekt av å sove med en nattskinne som strekker legg og fotblad samtidig som at du sover.

Ulike Typer Senebetennelse

Senebetennelse kan påvirke ulike deler av foten og ankelen.

Disse områdene inkluderer:

  • Posterior (bakside av ankelen)
  • Medial (siden langs stortåa)
  • Lateral (siden langs lilletåa)
  • Dorsal (på overflaten av foten)

Hvile, belastningsstyring, egentiltak, rehabiliteringsøvelser og fysikalsk behandling vil vanligvis gjøre at diagnosen går over innen et par uker. I neste del av artikkelen kan du lære mer om de vanligste typene senebetennelse i fot og ankel.

Senebetennelse i Akilles (Bakside av ankel, hæl og legg)

Akillessenen er den store senen som forbinder leggmusklaturen med baksiden av hælen. Om man har senebetennelse i akilles vil smerten dukke opp 2-6 centimeter over området hvor senen er tilkoblet calcaneus (hælknokkelen) eller ved forbindelsesstedet fra senen til hælknokkelen.

Senebetennelse i akillesen er en vanlig idrettsskade. Denne typen av senebetennelse kan oppstå om aktivitetsnivået ditt har økt nylig, om du har begynt med en ny idrett, eller har begynt å bruke nye sko. I tillegg kan stramme leggmuskler forverre problemet ytterligere.

– Konservative behandlingsmetoder og egentiltak

Det finnes en rekke konservative behandlingsmetoder man kan prøve ut, inkludert trykkbølgebehandling og fysioterapi, og det er svært sjeldent at senebetennelse i akillesen må opereres. I nyere tid har man tilnærmet gått bort fra denne typen av kirurgi, da rehabiliteringstrening og fysikalsk behandling kan vise til bedre langvarige resultater i studier og betydelig mindre risiko for komplikasjoner (slik som arrvev).

Å sove med justerbar nattskinne eller nattestøvel er et populært egentiltak for personer med langvarige og kompliserte akillesproblemer. Disse strekker på akilles og leggmuskulaturen – og kan gi en positiv effekt.

Senebetennelse på Indre Leggen (Innsiden av Ankelen)

Senen i tibialis posterior-muskelen (den dypeste muskelen bakerst i leggen) snor seg rundt innsiden (på stortåsiden) av ankelen og fotvristen. Dette er området smertene oppstår på i denne typen senebetennelse.

Senebetennelse i indre del av leggen. Denne typen av senebetennelse og seneskade kan forverres eller være assosiert med plattfot – så her kan plattfotstøtter og fotbuestøtter være gode egentiltak. Plattføtter kan vise et slags «for-mange-tær» symptom – hvor du kan se fire tær når du ser på foten fra baksiden av hælen. Når tilstanden forverres blir foten flatere, og tærne begynner å bøye seg lengre utover til hver side. Dette kan også legge mer trykk mot storetåen og bidra til hallux valgus.

Fysioterapi og konservativ fysikalsk behandling kan hjelpe. Det kan hende du vil trenge en gåstøvel om du har en betydelig variant av denne typen senebetennelse. Dette gir hvile og støtte – som lar inflammasjonen i senen gå ned igjen. Etter dette kan det hende du må bruke en skinne eller ortose (skoinnlegg som holder føttene dine i bedre stilling)

Peroneal Senebetennelse (Utsiden av Ankelen)

Senene i peronealmusklene snor seg rundt utsiden (lilletåsiden) av ankelen. Ved peroneal senebetennelse kan smertene og muligens også hevelser oppstå rundt ytterankelen, samt rett nedenfor og over dette området. Smertene kan også gå ned mot yttersiden av foten gjennom ankelen.

Om du har høy fotbue og har opplevd ankelforstuvninger tidligere kan du ha høyere risiko for utvikling av denne typen senebetennelse.

Senebetennelse i Fleksor Hallucis Longus (Innerst bak på Ankelen)

Senebetennelse i fleksor hallucis longus kan forårsake dyptgående smerter i baksiden av ankelen på stortåsiden. Denne typen senebetennelse oppstår vanligst hos dansere eller mennesker som gjennomfører aktivitet som krever mye balansering på tærne.

Senebetennelse i Ekstensor Hallucis Brevis (Øverst på fotens overflate)

Senebetennelse som rammer ekstensorsenen øverst på foten forårsakes vanligvis av at foten din trykker mot skoen din. Noe mindre vanlig er helsetilstander som forårsaker generelle hevelser, slik som leddgikt, som også kan forårsake denne betennelsen.

Føtter med abnormalt høye fotbuer kan øke sannsynligheten for skognissing som fører til denne typen senebetennelse.

Symptomer på Senebetennelse

Ved senebetennelse vil du merke smerter, spesielt når du først begynner en fysisk aktivitet – som for eksempel å reise deg opp eller gå. Smertene kan forsvinne i en liten stund, for så å komme tilbake igjen når du fortsetter å gå eller gjennomføre andre aktiviteter.

Hovedsymptomene på senebetennelse inkluderer:

  • Smerter
  • Hevelser
  • Symptomer som forverrer seg når du bruker, beveger eller strekker den rammede senen
  • Hvile får vanligvis smertene til å opphøre, selv om den rammede senen kan være smertefull å ta på.6 Hevelser er ikke vanligvis et umiddelbart symptom, men kan oppstå i senere forløp. Ofte blir foten og ankelen din stiv når du har senebetennelser der.

Årsaker til Senebetennelse

Flere ting kan føre til senebetennelse. Du har mer kontroll over noen av årsakene enn andre. For eksempel kan du være forsiktig når du tøyer ut og unngå overforbruk av musklene dine, samt bruke smarte egentiltak til din fordel.

Vanlige årsaker til senebetennelse inkluderer:

  • Overforbruk: Den vanligste årsaken bak senebetennelse er overbruk. Dette betyr vanligvis at en sene har blitt strukket litt for langt. Når dette skjer kan senen rives helt av eller riftes delvis. Dette kan skje når du begynner å gå, løpe eller spille sport oftere eller mer intenst enn du pleier.
  • Abnormal fotstruktur: Plattfot eller høye fotbuer kan føre til at enkelte muskler blir overforbrukt eller ikke bærer riktig vektbalanse. Dette kan legge press på en eller flere sener når du går, som kan påvirke gangen din.
  • Skader: En fot- eller ankelskade kan også føre til senebetennelse. Denne typen trauma kan oppstå ved plutselig, kraftig bevegelse som hopping. Dette kan også oppstå om foten din konstant gnis mot skoen din. Disse typene skader oppstår oftest øverst på foten eller hælen.

Egentiltak og Øvelser

Når symptomer på senebetennelse oppstår er det første du bør gjøre å behandle ved hjelp av belastningsstyring, støtte og rehabilitering. Du kan også bruke RICE-prinsippet i den akutte delen av senebetennelsen, som blant annet består av hvile, nedkjøling, kompresjon – og å heve beinet høyt når du hviler.

VIDEO: Øvelser mot Fotsmerter

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her

Forebygging

En av de beste måtene å forebygge mot senebetennelse på er å gjennomføre fot- og ankeltøying før trening. Stramme muskler legger nemlig mer press og belastning på senene dine – og kan gi grunnlag for senebetennelse. Du bør også bruke sko som tilbyr masse støtte og unngå å bruke utslitte joggesko. Helt til slutt er det lurt å øke tidsbruken og intensitetsnivået gradvis når du begynner med en ny aktivitet eller sport. Les ellers gjerne mer om de forskjellige produktene vi har lenket til i artikkelen – og se om de kan være noe for deg.